default-logo

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska Pyszna sałatka, która sama się robi! Idealna na imprezę i na każdą inną okazję 🙂 Słodki ananas to podstawowy i ważny dodatek, który sprawia, że sałatka jest soczysta i ma delikatnie słodki posmak. Koniecznie sparzony por oraz reszta dodatków: kukurydza, ser żółty, papryka oraz – charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej – czerwona fasolka. Bardzo polecam! 0

115 4.71

Sałatka meksykańska

Z ananasem, porem, kukurydzą, papryką, serem żółtym i czerwoną fasolką

  • Lunche
  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Fasola
  • Kukurydza
  • Papryka
  • Por
  • Ananas
  • Wegetariańskie
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g sera żółtego
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  • Pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Przekroić jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na kawałeczki. Włożyć na sitko i przelać wrzącą wodą z czajnika.
  • Na to samo sitko wyłożyć i odsączyć kukurydzę. Składniki z sitka przełożyć do większej miski i dodać pokrojonego ananasa.
  • Na sitko wyłożyć zawartość puszki z fasolką i przepłukać wodą. Odsączyć i dodać do miski.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojony w małą kosteczkę ser żółty. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do czystej salaterki, udekorować natką pietruszki.
  • Sałatka meksykańska Sałatka meksykańska
About the Author

Leave a Reply

*