Sałatka meksykańska
0 Comment

115 4.71
kwestiasmaku
Sałatka meksykańska
Z ananasem, porem, kukurydzą, papryką, serem żółtym i czerwoną fasolką
- Lunche
- Lunch do pracy
- Sałatki
- Fasola
- Kukurydza
- Papryka
- Por
- Ananas
- Wegetariańskie
- Przyjęcia i imprezy
- Sylwester
Składniki
2 – 4 porcje
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g sera żółtego
- 3 pełne łyżki majonezu
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
- Pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Przekroić jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na kawałeczki. Włożyć na sitko i przelać wrzącą wodą z czajnika.
- Na to samo sitko wyłożyć i odsączyć kukurydzę. Składniki z sitka przełożyć do większej miski i dodać pokrojonego ananasa.
- Na sitko wyłożyć zawartość puszki z fasolką i przepłukać wodą. Odsączyć i dodać do miski.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojony w małą kosteczkę ser żółty. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do czystej salaterki, udekorować natką pietruszki.
Sałatka meksykańska