default-logo

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros Znana i lubiana sałatka Gyros doczekała się w końcu przepisu na Kwestii Smaku! Już kilkakrotnie pytaliście dlaczego jeszcze jej nie ma na stronie. Zatem przepis już jest, zapraszam do wypróbowania 😉 Chrupiąca, soczysta i pożywna, zawiera podsmażone na złoto kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros, paprykę, kapustę pekińską, kukurydzę, pora i czerwoną cebulę. Sałatka może długo stać na stole i można ją zrobić z wyprzedzeniem. Składniki układamy warstwowo co daje też ładny efekt wizualny. Sprawdzi się na wiele okazji, polecam! 0

107 4.78

Sałatka Gyros

Warstwowa sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą, papryką i ogórkiem konserwowym

  • Hity Kwestii Smaku
  • Znane i lubiane
  • Filety drobiowe
  • Lunche
  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Sałatki warstwowe
  • Sałatki z kurczakiem
  • Kurczak
  • Kapusta pekińska
  • Kukurydza
  • Papryka
  • Por
  • Przyjęcia i imprezy
  • Wigilia i Święta
  • Sylwester
  • Wielkanoc
  • Majówka
przyprawa gyros

Składniki na szklaną salaterkę o średnicy 20 cm.

Składniki

4 porcje
  • 3 pojedyncze filety kurczaka
  • 2 łyżki stołowe przyprawy gyros/kebab
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duży por
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych (np. korniszonów)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kapusty pekińskiej lub 1/3 lodowej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na małe paseczki lub w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros/kebab i odłożyć na ok. 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas.
  • W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na 4 części, następnie na plasterki, oprószyć solą.
  • Odciąć korzonki pora, zielone liście oraz zewnętrzną 1 – 2 warstwy. Przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać. Posiekać na desce, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem z czajnika, odsączyć.
  • Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy, paprykę pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
  • Na większej patelni podgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor z każdej strony (w sumie ok. 10 minut). W trakcie smażenia doprawić mięso solą oraz pieprzem. Przełożyć na dno salaterki o średnicy 20 cm.
  • Polać ketchupem, przykryć plasterkami czerwonej cebuli, następnie układać kolejne warstwy składników: ogórki, kukurydzę, pora, paprykę, majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, a na koniec przykryć posiekaną kapustą pekińską.

Wskazówki

Łączenie majonezu ze śmietaną lub jogurtem grecki powoduje, że otrzymany sos jest bardziej płynny, może więc ściekać po ściankach naczynia i nie otrzymamy idealnie równej warstwy sosu. Możemy więc użyć samego majonezu.

  • Sałatka Gyros Sałatka Gyros
  • Sałatka Gyros Sałatka Gyros
About the Author

Leave a Reply

*