default-logo

Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe Smarowidło na chleb, które sprawdzi się na co dzień jak i na przyjęcie, np. na szwedzki stół. Rillettes wieprzowe to kawałki mięsa długo gotowane w białym winie, na minimalnym ogniu, z dodatkiem przypraw. Łatwiejsze do zrobienia niż pasztet, coś jak smalec z kawałkami miękkiego mięsa. Można zawekować w małych słoiczkach. Rillettes świetnie smakuje na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym. Dla chętnych, polecam też rilettes z łososia 🙂 0

15 4.73

Rillettes wieprzowe

Smarowidło z mięsa długo gotowanego w białym winie.

  • Kuchnia francuska
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Wieprzowina
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc

Składniki

  • 800 g łopatki lub karkówki
  • 500 g surowego boczku
  • 200 g smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przyprawy:

  • około 2 łyżeczek soli, szczypta cukru
  • 5 ziarenek  pieprzu, 2 liście laurowe
  • po 3 ziarna jałowca, ziela angielskiego i goździków

Do podania: chleb, ogórek kiszony

Przygotowanie

  • Mięso i boczek opłukać, osuszyć, pokroić na około 3 – 4 cm kawałki. Włożyć do dobrego garnka z grubym dnem lub do garnka żaroodpornego, dodać smalec, nieobraną cebulę i całe ząbki czosnku oraz przyprawy. Zalać wodą całkowicie przykrywając mięso. Zagotować, usunąć szumowiny, przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez około 2 godziny.
  • Usunąć wszystkie przyprawy, cebulę i czosnek. Wlać wino, ocet i gotować dalej przez kolejne 1,5 do 2 godzin, też na minimalnym ogniu i pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo się będzie „cząstkować”. Na koniec powinno pozostać mięso + tłuszcz, bez nadmiaru wody, jeśli jest dużo wody, należy ją wygotować bez przykrycia.
  • Mięso rozdrobnić widelcem i włożyć do gorących, wyparzonych (np. w piekarniku) i osuszonych słoików, zalać pozostałym tłuszczem, zamknąć i ostudzić. Jeśli słoiki będziemy przechowywać trochę dłużej należy je pasteryzować i po ostudzeniu trzymać w chłodnym miejscu np. lodówce.
  • Rillettes z wieprzowiny
About the Author

Leave a Reply

*