Pieczony kalafior w panierce

Pieczony kalafior w panierce to świetny dodatek do obiadu, a także fajna przekąska na domowe imprezy. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnego gotowanego kalafiora.


Kalafior pieczony w pysznej panierce świetnie smakuje z dodatkiem sosu, w moim przypadku sprawdza się domowy ketchup z cukinii. Myślę, że świetnie by smakował również z sosem czosnkowym.

Zapraszam wszystkich do wypróbowania mojego przepisu na pysznego kalafiora w panierce. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. A tym czasem pozostawiam Was z przepisem.

PIECZONY KALAFIOR W PANIERCE – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 4 łyżki mąki
  • 8 łyżek wody
  • 8-10 łyżek bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • papryka wędzona
  • kurkuma


Wykonanie

  • Kalafiora dzielimy na różyczki.
  • Wodę łączymy z mąką i przyprawami.
  • Kalafior dokładnie obtaczamy w wymieszanych z mąką i wodą przyprawach a następnie w bułce tartej.
  • Panierowanego kalafiora układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagranego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut, grzanie góra dół.
  • Podajemy z ulubionym sosem – u mnie ketchup z cukinii.




Pieczony kalafior w panierce
Pieczony kalafior w panierce