default-logo

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą W swojej kuchni regularnie wykorzystuję bataty. Podaję je często jako dodatek do obiadu (np. do drobiu zamiast ziemniaków – zob. przepis). Mają wspaniały smak i wiele wartości odżywczych (bataty zawierają beta-karoten czyli prowitaminę A). Świetnie smakują pieczone – pasuje tu bardzo połączenie z ostrą i wędzoną papryką oraz kuminem. Dzisiaj propozycja na pieczone bataty w postaci kompletnego wegetariańskiego posiłku, z ciecierzycą, szpinakiem i fetą. Ja podawałam je dodatkowo z sałatką z pomidora, papryki i cebuli oraz z jogurtem naturalnym. Pysznie i zdrowo! 0

78 4.67

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

  • Lunche
  • Kolacje na ciepło
  • Bataty
  • Ciecierzyca
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
ser feta
kmin rzymski

Składniki

2 porcje
  • 2 małe bataty
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g gotowanej ciecierzycy (ze słoika lub puszki)
  • oliwa extra vergine
  • 80 g szpinaku
  • 100 g fety
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub 1/2 świeżego pomidora
  • papryczka chili
  • przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki – ostrej oraz 1/3 wędzonej jeśli taką mamy
  • do podania: świeża kolendra i jogurt naturalny

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 – 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub ok. 230 stopni C). Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 – 7 minut z funkcją grilla lub do czasu aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.
  • Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą
About the Author

Leave a Reply

*