default-logo

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Ugotowana kasza pęczak, doprawiona kurkumą, papryką w proszku i oregano, smażona z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. To pomysł na jarski, szybki lunch lub obiad po pracy. W czasie gdy gotuje się kasza pęczak (ok. 20-25 minut) możemy podszykować resztę składników, później wystarczy wszystko krótko przesmażyć na patelni i gotowe. 0

224 4.68

Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Lunch do pracy
  • Kasza pęczak
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
suszone pomidory
ser feta

Składniki

2 porcje
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 100 g szpinaku
  • ok. 80 g sera feta

Przygotowanie

  • Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu lub wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 – 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą (można obtoczyć ją w suszonym oregano).
  • Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pęczak smażony ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
About the Author

Leave a Reply

*