default-logo

Pęczak smażony z batatami, papryką, jarmużem i fetą

Pęczak smażony z batatami, papryką, jarmużem i fetą Bataty, papryka, czerwona cebula oraz jarmuż tworzą idealny smakowo zestaw warzyw. Dziejsze danie to tylko jedna z możliwości wkomponowania w ich w zdrowy, kolorowy i pełnowartościowy posiłek. Można go przygotować wcześniej i odgrzewać lub jeść nawet po ostudzeniu np. w pracy. Jest banalnie prosty do zrobienia bez konieczności używania piekarnika. Pięknie pachnie i jest soczyste. Oprócz wspomnianych warzyw znajdziecie tutaj pęczak, papryczkę chili oraz fetę. 0

66 4.83

Pęczak smażony z batatami, papryką, jarmużem i fetą

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Lunche
  • Lunch do pracy
  • Kolacje na ciepło
  • Kasza pęczak
  • Bataty
  • Jarmuż
  • Papryka
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
ser feta

Składniki

2 porcje
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 szklanki ciętych liści jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g batatów
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego
  • 1/2 papryczki chili
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy extra

Przygotowanie

  • Pęczak wsypać do garnka, wlać 1¼ szklanki bulionu lub osolonej wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut (na ostatnie pięć minut na wierzch kaszy wsypać liście jarmużu i dalej gotować pod przykryciem).
  • Na patelni na oleju podsmażyć (przez ok. 10 min) pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek oraz przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski).
  • Do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną kaszę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia, dodać posiekane chili, posypać fetą i skropić oliwą.
  • Pęczak smażony z batatami, papryką, jarmużem i fetą Pęczak smażony z batatami, papryką, jarmużem i fetą
About the Author

Leave a Reply

*