Pasztet z Kalafiora




Pasztet z kalafiora

O magicznej mocy i cudownym smaku kalafiora pewnie już wiele z Was miało okazję słyszeć. Kalafior powinien na stałe zagościć w naszym menu, ponieważ jest bardzo smaczny i zdrowy. Warzywo to posiada wiele cennych witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Z dodatkiem kalafiora można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Jedną z nich jest domowy pasztet z kalafiora, na który przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.

Pasztet z kalafiora w swoim składzie posiada wszystko, czyli białko, błonnik, węglowodany i równocześnie mnóstwo cudownego smaku. Pasztet z kalafiora jest bardzo smaczny a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Przepis jest może trochę pracochłonny, ponieważ początkowo musimy upiec kalafiora, ugotować kaszę czy inne warzywa, a następnie całość ponownie zapiec. Dzięki temu pasztet posiada bardzo bogaty smak, któremu ciężko się oprzeć.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na domowy pasztet z kalafiora, który z pewnością podbije Wasze podniebienia. Jestem pewna, że poskapuje każdemu z Was. Moja rodzina go uwielbia! A Wy, z jakich warzyw najczęściej robicie pasztety?

PRZEPIS NA PASZTET Z KALAFIORA




Składniki

  • 1 kg kalafiora – podzielonego na różyczki  
  • jajko
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 1 marchewka
  • pęczek pietruszki 
  • pęczek koperku 
  • puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • przyprawy (pieprz, sól, papryka ostra, oregano)

Wykonanie

  • Różyczki kalafiora wyłożyć  na blachę posmarowaną delikatnie oliwą. Piec 30 min w 200°C.
  • Ugotować kaszę jaglaną w osolonej wodzie.
  • Marchewkę ugotować w osolonej wodzie.
  • Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na łyżce masła. 
  • Wszystko umieścić w jednym naczyniu, dodać jajko, przyprawy i bardzo dokładnie  zblendować.
  • Masę przełożyć do foremki 10×25 cm. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w 200°C, grzanie góra dół.




Pasztet z Kalafiora
Pasztet z Kalafiora