Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów to bardzo smaczna przekąska. Zazwyczaj pojawiają się one na świątecznym stole, a z nimi barszcz czerwony do picia, który idealnie podkreśla ich cudowny smak.


Paszteciki to świąteczna przekąska, ale nie oznacza to, że można je przygotować tylko w święta. Możemy je zaserwować podczas domowych imprez, rodzinnych spotkań, czy innych okazji. Te pyszne i puszyste bułeczki możemy także nadziać innym ulubionym farszem, na przykład mięsnym. Na blogu znajdziecie przepis na paszteciki z mięsem, które Wam również polecam.

Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealna przekąska na święta i nie tylko. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.

PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g płynnego masła
  • 120 ml śmietany 18%
  • sól

FARSZ

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO

  • 1 jajko




Wykonanie

  • Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, śmietanę, roztrzepane jajka, żółtka oraz sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy na odrobinie masła.
  • Kiszoną kapustę odciskamy z soku, dodajemy do cebuli. Dorzucamy również suszone grzyby, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając.
  • Powstały farsz studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa na sitku o dużych oczkach.
  • Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 10 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy 1/4 przygotowanego farszu.
  • Całość zwijamy, tak by łączenie było skierowane do dołu. Kroimy na małe paszteciki i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Kapuśniaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut.




przepis na paszteciki
Paszteciki z kapustą i grzybami przepis
Paszteciki z kapustą i grzybami