Pasta z buraka

Burak to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek. Pasta z buraka to przekąska, która w ostatnim czasie zagościła w naszym domu. Jest ona przykładem, że potrzeba tak niewiele, by przygotować coś pysznego. Do przygotowania pasty z buraka potrzeba zaledwie kilka składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.


Taka pasta buraczana jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Możemy ją również zaserwować na krakersach czy waflach ryżowych.

Jeśli szukacie przepisu na pyszną pastę kanapkową, zachęcam Was do przygotowania pasty z buraka. Z pewnością zachwyci Was swoim smakiem, a sam przepis na pewno zostanie z Wami na dłużej. Zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów na pasty kanapkowe:

  • Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów
  • Pasta jajeczna z porem
  • Pasta kanapkowa ze świeżego ogórka
  • Pasta kanapkowa z papryki
  • Pasta kanapkowa z rzodkiewki

PASTA Z BURAKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2-3 ugotowane buraki
  • 2 łyżki majonezu
  • garść słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

  • Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni. 
  • Do buraków dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wsypujemy również podprażony słonecznik. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Pastę serwujemy ze świeżym pieczywem. 




Pasta z buraka
Pasta z buraka