default-logo

Panzanella

Panzanella Ta pyszna włoska sałatka pochodzi z Toskanii i składa się z pomidorów, chleba i cebuli. Do tego oczywiście sól morska i oliwa. Spotyka się wiele różnych modyfikacji sałatki polegających na dodaniu innych składników jak ogórek, achois, czosnek czy biała fasolka. Do podstawowej jak i rozbudowanej wersji sałatki warto użyć dobrej jakości, dojrzałe w słońcu pomidory (np. bawole serce, ale nie tylko) oraz dobrej jakości chleb. To gwarancja udanej sałatki! 0

25 4.84

Panzanella

włoska sałatka z chleba, pomidorów i cebuli

  • Kuchnia włoska
  • Lunche
  • Sałatki
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Na upały
bazylia

Składniki

1 porcja
  • 350 g pomidorów (np. bawole serce)
  • opcjonalnie 1 pomidor żółty
  • 1/4 małej cebuli
  • 2 kromki chleba
  • kilkanaście liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska

Przygotowanie

  • Pomidory umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i bardzo cienko pokroić na półplasterki.
  • Chleb opiec w tosterze (lub na patelni, grillu). Pokroić na kawałki.
  • Przekładać pomidory (wraz z ich sokiem) na przemian z chlebem, cebulą i porwaną bazylią, układając składniki w salaterce lub misce.
  • Polać oliwą i posypać tartym parmezanem. Doprawić solą morską.

Wskazówki

Opcjonalne dodatki do wyboru w rozbudowanej wersji sałatki:

  • zagęszczony ocet balsamiczny (mała ilość)
  • ogórek (obrany, pokrojony w półplasterki)
  • czosnek (obranym i przepołowionym ząbkiem czosnku natrzeć zrumienione grzanki chleba, przed ich pokrojeniem)
  • anchois
  • biała fasolka
  • Panzanella Panzanella
About the Author

Leave a Reply

*