default-logo

Pad Thai z kapustą pekińską, krewetkami i miętą

Pad Thai z kapustą pekińską, krewetkami i miętą

7 4.71

Pad Thai z kapustą pekińską, krewetkami i miętą

  • Stir-fry
  • Kuchnia tajska
  • Lunche
  • Makarony
  • Kolacje na ciepło
  • Kapusta pekińska
  • Krewetki
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Kolacja we dwoje
mięta
kolendra
kiełki fasoli mung
makaron sojowy
makaron ryżowy

Składniki

2 porcje
  • 100 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub innego roślinnego
  • 2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 100 g pora
  • 2 jajka
  • 6 – 10 krewetek
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 250 g kapusty pekińskiej
Sos:
  • 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżki pasty tamaryndowej (lub soku z limonki)
  • 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego/z agawy
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
Do podania:
  • garść mięty lub kolendry, limonka, 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie

  • Do rondelka wlać wszystkie składniki sosu, zagotować na małym ogniu, odstawić. Zagotować wodę w garnku, zdjąć z ognia, dodać makaron ryżowy, przykryć i zostawić tak na 3 minuty. Odcedzić, pociąć nożyczkami na około 8 cm kawałki.
  • W woku lub dużej patelni na umiarkowanym ogniu podgrzać olej. Dodać obrany i drobno starty imbir, drobno starty czosnek i posiekaną papryczkę chili. Podsmażyć przez minutę mieszając od czasu do czasu, dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę i smażyć przez około 2 minuty aż nieco zmięknie.
  • Dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekanego pora, doprawić lekko solą i mieszając od czasu do czasu smażyć warzywa przez około 2 minuty. Dodać jajka i mieszając smażyć przez pół minuty, następnie dodać obrane i oczyszczone krewetki (większe można pokroić) i smażyć przez 1 – 2 minuty (szare krewetki powinny zmienić kolor na pomarańczowy).
  • Dodać kiełki oraz posiekaną kapustę pekińską i mieszając co chwilę smażyć wszystko przez około 1 – 2 minuty aż kapusta zmięknie. Na koniec dorzucić makaron ryżowy, wymieszać, następnie wlać sos. Zagotować, wymieszać i podgrzewać razem przez kilkanaście sekund. Dodać miętę, skropić limonką i posypać roztartymi w moździerzu prażonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Pad Thai
  • Pad Thai
About the Author

Leave a Reply

*