Omlet z duszonymi porami
0 Comment

31 4.71
kwestiasmaku
Omlet z duszonymi porami
Z dodatkiem szpinaku, wędliny i sera brie
- Omlety
- Frittata
- Kuchnia polska
- Śniadania
- Jajka na śniadanie
- Lunche
- Jajka
- Por
- Szpinak
- Przepisy fit
- Bezglutenowe
ser brie
Składniki
2 porcje, po 422 kcal
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 por
- 3 plasterki wędliny (użyłam włoskiej mortadeli)
- garść szpinaku
- po 1 łyżce oliwy i masła
- 50 g sera brie
- do dekoracji: pomidorki koktajlowe, roszponka
Przygotowanie
- Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 2 połówki, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i włożyć pory, doprawić solą, smażyć mieszając przez ok. minutę, następnie przykryć pokrywką i dusić ok. 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć pokrywę i smażyć mieszając jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec dodać opłukany szpinak i wymieszać.
- Do miski wbić jajka, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i roztrzepać widelcem. Dodać zeszklone pory ze szpinakiem, pokrojony na kawałeczki ser brie, pokrojoną w kosteczkę wędlinę i wymieszać. W międzyczasie nagrzewać piekarnik (np. górną grzałkę grillową lub tylko górną grzałkę).
- Rozgrzać większą patelnię o średnicy ok. 24 cm, włożyć masło i rozprowadzić po całej patelni. Wlać masę jajeczną i wyrównać powierzchnię.
- Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty aż od spodu omlet się zetnie i lekko zrumieni. Wówczas wstawić patelnię do piekarnika na ok. 3 minuty (rączkę można pozostawić na zewnątrz i nie zamykać do końca piekarnika) lub aż omlet będzie ścięty (nie będzie to trwało zbyt dużo, nawet przy pieczeniu z uchylonym piekarnikiem).
Omlet z duszonymi porami