default-logo

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. Naleśniki możemy usmażyć z dowolnej mąki (u mnie była żytnia), zobaczcie wszystkie przepisy tutaj. Nadzienie to szpinak i ricotta doprawione czosnkiem i gałką muszkatołową. Wszystko można przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Z podanych proporcji wychodzi dość sporo jedzenia, myślę, że po dwa naleśniki na porcję będzie w sam raz 🙂 0

105 4.82

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

  • Naleśniki
  • Zapiekanki
  • Zapiekane naleśniki
  • Kuchnia włoska
  • Lunche
  • Kolacje na ciepło
  • Szpinak
  • Wegetariańskie

Składniki

4 porcje, po 537 kcal
  • 8 naleśników
Nadzienie
  • 100 g ricotty
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 małe jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
Sos pomidorowy
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru
  • świeża bazylia
Dodatki
  • 200 g sera mozzarella (tarta lub świeża w kulce)
  • opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  • Usmażyć naleśniki. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z ricottą, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Powstałym nadzieniem posmarować naleśniki i zawinąć w roladki.
  • Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonego oregano. Dodać kilka listków bazylii i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Naczynie do zapiekania (lub 2 – 3 mniejsze) posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą, polać sosem, opcjonalnie można też dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posypać suszonym oregano lub/i chili. Zapiekać przez ok. 15 minut w 200 stopniach C. Położyć mozzarellę (jeśli jest świeża zetrzeć na tarce) i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
About the Author

Leave a Reply

*