default-logo

Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem i ryżem

Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem i ryżem Naleśniki ryżowe to przeźroczysty papier ryżowy z mąki ryżowej i wody. Są jedną z najbardziej znanych chińskich przekąsek. Naleśniki macza się w sosie sojowym, podawanym w oddzielnej miseczce. Naleśniki mają po około 15 – 20 cm średnicy i pakowane są po kilkanaście sztuk. Kupuje się je gotowe, w supermarketach. Są łatwe do przygotowania. Wystarczy je namoczyć chwilę w gorącej wodzie i zawinąć z farszem (np. ze smażonego mięsa, ugotowanego ryżu czy makaronu). Do czasu podania naleśniki można przykryć wilgotną, czystą ściereczką. Naleśniki z surowymi składnikami farszu (np. mielonym mięsem wieprzowym lub krewetkami) smaży się krótko na oleju i zaraz podaje. Pierwsza propozycja to naleśniki ryżowe z wędzonym łososiem. Z dodatkiem sałatki z makaronu ryżowego, ogórka i mięty. Naleśniki są bardzo delikatne i najlepiej smakują na przekąskę. Jedzone palcami, zanurzane w sosie sojowym. Można przygotować wcześniej, zatem są dobrym daniem na przyjęcie. Makaron ryżowy i naleśniki nie wymagają gotowania, wystarczy zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie. Można do nich wkładać w zasadzie wszystko i zjadać już tak przygotowane lub też przez chwilę podsmażane w oleju. Polecam, fajna rzecz. Druga propozycja – Naleśniki z mięsem mielonym i ryżem. Trzeci przepis – Naleśniki z krewetkami i szpinakiem smażone w sezamie. 0

12 3.83

Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem i ryżem

smażone w sezamie

  • Kuchnia orientalna
  • Spring rolls
  • Mięso
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Mięso mielone

Składniki

  • naleśniki ryżowe o średnicy około 20 cm
  • 200 g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowego
  • przyprawa do mięsa mielonego*
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek ziaren sezamu
  • oliwa do smażenia
  • sos sojowy do maczania lub ciemny ocet ryżowy lub poniższy sos
Sos do maczania:
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 papryczka chilli, pokrojona
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie

  • Na patelni na 2 łyżkach oliwy obsmażyć dokładnie zmielone mięso do miękkości. Podlewać wodą lub bulionem jeśli zacznie przywierać do patelni. Doprawić przyprawami. Dodać ugotowany ryż i chwilę razem podgrzewać.
  • Naleśniki maczać w gorącej wodzie (około 30 sekund) i jak zmiękną wykładać na wilgotną czystą ściereczkę, jeden koło drugiego. Na 1 naleśnika można przeznaczyć 2 arkusze ułożone jeden na drugim.
  • Farsz podzielić na porcje. Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz, posypać natką, zawinąć ciasto na farsz z jednej strony, złożyć boki naleśnika do środka, na końcu zawinąć naleśnik do końca (zwijanie jak tradycyjne krokiety). Obtoczyć w sezamie.
  • Do czasu smażenia i podania trzymać naleśniki pod wilgotną, czystą ściereczką. Podsmażyć na oleju lub oliwie na chrupiąco.
  • Podawać z sosem sojowym w oddzielnej miseczce. Naleśniki najlepiej jeść palcami maczając w sosie.

Wskazówki

* np. przyprawa kuchni azjatyckiej lub do mięs smażonych w woku, ewentualnie po szczypcie: papryki w proszku, chilli, soli, pieprzu. Mięso można doprawić też czerwonym octem winnym, sosem pomidorowym, imbirem, czosnkiem lub cebulą.

  • Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem i ryżem
About the Author

Leave a Reply

*