default-logo

Naleśniki ryżowe z krewetkami i szpinakiem

Naleśniki ryżowe z krewetkami i szpinakiem Naleśniki ryżowe to przeźroczysty papier ryżowy z mąki ryżowej i wody. Są jedną z najbardziej znanych chińskich przekąsek. Naleśniki macza się w sosie sojowym, podawanym w oddzielnej miseczce. Naleśniki mają po około 15 – 20 cm średnicy i pakowane są po kilkanaście sztuk. Kupuje się je gotowe, w supermarketach. Są łatwe do przygotowania. Wystarczy je namoczyć chwilę w gorącej wodzie i zawinąć z farszem (np. ze smażonego mięsa, ugotowanego ryżu czy makaronu). Do czasu podania naleśniki można przykryć wilgotną, czystą ściereczką. Naleśniki z surowymi składnikami farszu (np. mielonym mięsem wieprzowym lub krewetkami) smaży się krótko na oleju i zaraz podaje. Pierwsza propozycja to naleśniki ryżowe z wędzonym łososiem. Z dodatkiem sałatki z makaronu ryżowego, ogórka i mięty. Naleśniki są bardzo delikatne i najlepiej smakują na przekąskę. Jedzone palcami, zanurzane w sosie sojowym. Można przygotować wcześniej, zatem są dobrym daniem na przyjęcie. Makaron ryżowy i naleśniki nie wymagają gotowania, wystarczy zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie. Można do nich wkładać w zasadzie wszystko i zjadać już tak przygotowane lub też przez chwilę podsmażane w oleju. Polecam, fajna rzecz. Druga propozycja – Naleśniki z mięsem mielonym i ryżem. Trzeci przepis – Naleśniki z krewetkami i szpinakiem smażone w sezamie. 0

7 3.86

Naleśniki ryżowe z krewetkami i szpinakiem

smażone w sezamie

  • Spring rolls
  • Krewetki
  • Szpinak

Składniki

2 porcje
  • naleśniki ryżowe o średnicy około 20 cm
  • 20 ugotowanych krewetek królewskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia
  • do maczania: ciemny ocet ryżowy lub sos sojowy lub sos z następujących składników: 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego i 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego

Przygotowanie

  • Krewetki oczyścić, oderwać ogonki pozostawiając samo mięso. Posiekać i wymieszać ze startym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu.
  • Szpinak zblanszować na patelni, odcisnąć i posiekać, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z krewetkami.
  • Naleśniki namaczać w gorącej wodzie (około 30 sekund) i jak zmiękną wyłożyć na wilgotną, czystą ściereczkę, najlepiej układać po 2 sztuki na 1 naleśnika.
  • Na naleśnikach układać nadzienie, zawijać jak krokiety: zawinąć naleśnika na nadzienie z jednej strony, złożyć przeciwległe boki do środka, na koniec zawinąć rulonik do końca. Obtoczyć w sezamie i smażyć na patelni na oleju lub oliwie.
  • Podawać z sosem sojowym w oddzielnej miseczce lub sosem z podanych składników.

 

Wskazówki

Inne propozycje na nadzienie do naleśników ryżowych:

  • krewetki, natka pietruszki lub kolendra, ugotowany biały ryż
  • posiekane krewetki i przegrzebki, natka pietruszki
  • drobno posiekane krewetki, mielone mięso wieprzowe
  • Naleśniki ryżowe z krewetkami i szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*