Mini Hamburgery na Dwa Kęsy


Często podczas przygotowania domowego przyjęcia, nieważne czy są to urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie ze znajomymi, zastanawiamy się czym poczęstować naszych gości.

Z doświadczenia wiem, że na takich spotkaniach sprawdzają się nie tylko sałatki, czy ciasta, ale przede wszystkim różnego rodzaju imprezowe przekąski. To właśnie one najszybciej znikają z talerza.

Idealną propozycją na imprezowe przekąski będą mini hamburgery na dwa kęsy. Czyż nie wyglądają uroczo? Smakują jeszcze lepiej! Domowe hamburgery z własnoręcznie upieczoną bułeczką smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni takim smakołykiem.

Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy w swoim domu, błyskawicznie zniknęły z talerza, a znajomi jak mieli do nas zawitać kolejny raz, pytali, czy będą mini burgery na dwa kęsy. Od tego czasu to obowiązkowa przekąska na spotkaniach w naszym domu.

Co prawda przygotowanie mini hamburgerów jest troszkę bardziej pracochłonne niż tych tradycyjnych w większych rozmiarach, ale naprawdę warto. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego świetnego przepisu!

PRZEPIS NA MINI HAMBURGERY




Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo

  • sałata
  • pomidor
  • ketchup
  • cebula 
  • sos czosnkowy – można użyć gotowego lub zrobić swój 

Bułeczki piekłam z tego przepisu:

Wykonałam ich mniejszą wersje, oraz pominęłam czarnuszkę.




Przygotowanie

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (pieprz sól, paprykę słodką, bazylię). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  2. Z masy mięsnej formujemy kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
  3. Bułeczki przekrawamy, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego, układamy mięsko, sałatę, plaster pomidora i cebule. Górna cześć bułki od wewnątrz smarujemy delikatnie ketchupem. Układamy na warzywach.
Mini Hamburgery na Dwa Kęsy
Mini Hamburgery na Dwa Kęsy