default-logo

Makaron z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi To bardzo szybkie do przygotowania danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i na bardziej uroczystą okazję, np. na nadchodzące walentynki 🙂 Smacznego! 0

31 4.65

Makaron z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

  • Szybki obiad
  • Lunche
  • Makarony
  • Kolacja we dwoje
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
szynka serrano

Składniki

2 porcje
  • 2 porcje (około120 g) makaronu linguine (lub spaghetti)
  • 2 porcje rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto crudo)
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej
  • 1 surowe żółtko
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine

Opcjonalnie: tarty parmezan lub grana padano

Przygotowanie

  • Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu. Rukolę opłukać, osuszyć, wyłożyć na talerz, obok położyć pokrojone pomidorki, wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oliwy, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty aż zacznie się lekko rumienić (nie można go przypalić).
  • Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską (jeśli szynka była paczkowana, po wymieszaniu składników od razu odstawić patelnię z ognia, jeśli szynka była krojona z dużego kawałka – należy ją chwilę podsmażyć aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości).
  • Garnek po makaronie ustawić z powrotem na gazie, dodać wodę z gotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron, wymieszać, dodać śmietankę i podgrzać. Odstawić z ognia, dodać zawartość patelni z szynką parmeńską oraz żółtko, wszystko razem wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos). Dodać rukolę z pomidorkami i wyłożyć do głębokich talerzy. Posypać solą morską i opcjonalnie tartym parmezanem lub grana padano.
  • Makaron z szynką parmeńską
About the Author

Leave a Reply

*