default-logo

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem Ostatnio w kuchennych szafkach mam więcej makaronu ryżowego niż pszennego. Jest bezglutenowy, nie uczula i nie tuczy. Społeczeństwa, u których stanowi on podstawę diety cieszą się długowiecznością i dobrym zdrowiem. Warto zatem zadbać aby makaron ryżowy, papier ryżowy czy ryż były wpisane w nasze codzienne menu. Ze wszystkich orientalnych dań makaron ryżowy z pieczonym łososiem robię chyba najczęściej. Uwielbiamy go z mężem a w wersji łagodnej zajadają się nim dzieci wracające ze szkoły. Mam nadzieję, że Wy także spróbujecie go zrobić i nie zrazicie się orientalną prezentacją dania na zdjęciach 🙂 Wszystko jest naprawdę bardzo proste do przygotowania, makaron oczywiście uda się także bez woka i nie musimy go jeść pałeczkami 🙂 Zaczynam od upieczenia łososia w marynacie z sosu sojowego, syropu klonowego (może być miód) oraz octu ryżowego (może być sok z cytryny). Trwa to niecałe 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W międzyczasie można przygotować makaron – namoczyć w wodzie (15 minut) i krótko ugotować (1 minuta). Zazwyczaj piekę więcej łososia i gotuję więcej makaronu niż potrzebuję na jeden posiłek. Oba składniki świetnie przechowują się w lodówce i następnego dnia wszystko zrobimy jeszcze szybciej. Często jest tak, że makaron ryżowy jemy na szybką obiadokolację, a następnego dnia na lunch znów mamy na niego ochotę 🙂 Mając przygotowane główne składniki dania – upieczonego łososia i ugotowany makaron wszystko odbywa się błyskawicznie. Na dobrze rozgrzanym woku lub patelni chwilę podsmażam starty imbir, czosnek i chili. Dodaję makaron (jeśli jest z lodówki przelewam go wrzątkiem) i na koniec łososia. Upieczony łosoś nie potrzebuje już podsmażania na patelni, należy go tylko delikatnie wymieszać i ewentualnie podgrzać. Dodaję jeszcze sporo mięty oraz szczypiorku i gotowe! 0

82 4.77

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Kuchnie świata
  • Lunche
  • Makarony
  • Kolacje na ciepło
  • Łosoś
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Kolacja we dwoje
  • Dla dzieci
makaron ryżowy
olej sezamowy
dymka

W wersji dania dla młodszych dzieci pomijamy ostrą papryczkę chili.

Składniki

2 porcje
  • 200 g filetu łososia
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 dymki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili (do smaku)
  • świeże zioła, do wyboru: mięta, kolendra, bazylia
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 limonki do podania
Marynata do łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki

Przygotowanie

  • Łososia położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić skórką do góry i zostawić na około 1/2 – 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić łososia i piec przez 18 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę i mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie.
  • Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przygotować resztę składników: sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni (nie może się przypalić, bo będzie gorzki). Posiekać dymkę, zetrzeć imbir i czosnek, posiekać papryczkę chili, przygotować zioła.
  • Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, gdy będzie gorący dodać starty imbir, czosnek i białe części dymki. Smażyć przez minutę mieszając, pod koniec smażenia dodać papryczkę chili.
  • Włożyć makaron ryżowy, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Dodać łososia z sosem z naczynia, sezam, olej sezamowy i zielone części dymki. Delikatnie wymieszać i odstawić z ognia, posypać świeżymi ziołami. Skropić limonką i opcjonalnie dodatkowym sosem sojowym.
  • Makaron ryżowy z pieczonym łososiem Makaron ryżowy z pieczonym łososiem
About the Author

Leave a Reply

*