Makaron „Caprese” – z pomidorami, mozzarellą i bazylią
0 Comment

25 4.4
Śr ocena
Makaron „Caprese” – z pomidorami, mozzarellą i bazylią
- Szybki obiad
- Lunche
- Makarony
- Lekkie kolacje
- Pomidory
- Przepisy fit
- Na upały
mozzarella
mozzarella di bufala
bazylia
Na lekki lunch lub kolację.
Składniki
2 porcje
- 2 pomidory
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 4-5 łyżek oliwy extra vergine
- 150 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka masła
- szklanka listków bazylii
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- płatki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zagotować wodę w dużym garnku. Pomidory umyć, włożyć do garnka na kilkanaście sekund. Pomidory wyłowić z wody, ale jej nie wylewać.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, nasiona i sok z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę, włożyć do miseczki. Dodać sól, pieprz, oliwę i wszystko wymieszać.
- Około 1/3 pomidorów rozgnieść widelcem, połączyć z pozostałymi pomidorami i odstawić.
- Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia, posolić, włożyć makaron i ugotować go al dente. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, od razu dodać masło i wymieszać.
- Dodać pomidory, płatki chili jeśli używamy, posiekaną bazylię (kilka listków zostawić do dekoracji) i wymieszać.
- Wyłożyć do talerzy, dodać poszarpaną mozzarellę, doprawić solą i udekorować listkami bazylii. Smacznego!