Łódeczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Z jego dodatkiem można przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek w bardzo szybkim czasie. 


Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów z użyciem ciasta francuskiego, polecam Wam szczególnie:

  • Roladki z ciasta francuskiego
  • Koperty z ciasta francuskiego
  • Mini zapiekanki z ciasta francuskiego
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

Tym razem przygotowałam pyszne łódeczki z ciasta francuskiego. Szybka i smaczna przekąska, którą można przygotować w dosłownie 15 minut. Do jej wykonania potrzebujemy pieczarek, cebuli, sera żółtego i oczywiście ciasta francuskiego. Dodatek to ketchup, którym smarujemy ciasto francuskie, oraz opcjonalnie świeży szczypiorek do dekoracji. Tak przygotowane łódeczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na każdą okazję. Musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA ŁÓDECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 120 g sera żółtego
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji




Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie masła.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. Dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, następnie dzielimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Kolejno każdy kawałek dzielimy na prostokąty. Na filmie na końcu wpisu, zobaczycie, jak ja to zrobiłam.
  • Każdy kawałek ciasta francuskiego smarujemy odrobiną ketchupu, a następnie wykładamy na niego porcję farszu pieczarkowego.
  • Brzegi ciasta zlepiamy ze sobą, tworząc łódeczkę. Zapraszam do instrukcji video, by zobaczyć, jak to dokładnie wykonać.
  • Gotowe łódeczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.




Łódeczki z ciasta francuskiego przepis
przepis na łódeczki z ciasta francuskiego