default-logo

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią Tego dania nie muszę już zachwalać, to prawdziwy hit Kwestii Smaku 🙂 Wraz ze zmianą pór roku i pojawiającymi się nowymi warzywami, gotujemy nowe sezonowe kaszotto! Było już ze szparagami i młodą kapustą oraz z botwinką, dzisiaj pora na pyszną zieloną fasolkę szparagową oraz cukinię. Koniecznie do zrobienia! 176

205 4.77

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Kaszotto
  • Lunch do pracy
  • Kasza pęczak
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Cukinia
  • Fasolka szparagowa
  • Przepisy fit

Składniki

2 porcje
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 g piersi indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 60 ml białego wina
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  • Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodać suszone oregano. 
  • Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane na desce). Polać sosem sojowym i obsmażać przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie składniki z boku patelni 1 – 2 razy przemieszać.
  • Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 – 3 minuty aż odparuje. Następnie wlać gorący bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
  • Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w kosteczkę. Fasolkę i cukinię dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać. Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
  • Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią
About the Author

Leave a Reply

*