default-logo

Kaszotto chakalaka

Kaszotto chakalaka Kaszotto warzywne inspirowane podawanym ostatnio przepisem na południowoafrykańskie danie nazwie chakalaka. Wzbogacone o kaszę pęczak i kukurydzę, doprawione imbirem i przyprawą curry. Danie robi się oczywiście w jednym garnku. Może być samodzielnym daniem wegetariańskim lub dodatkiem do „kotleta”. Z powodzeniem nadaje się też do zabrania do pracy. 0

86 4.53

Kaszotto chakalaka

z papryką, marchewką i kukurydzą, doprawione imbirem i curry

  • Szybki obiad
  • Kaszotto
  • Lunche
  • Dodatki
  • Kasza pęczak
  • Kukurydza
  • Marchewka
  • Papryka
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
imbir
przyprawa curry

Wegetariańskie kaszotto inspirowane potrawą chakalaka. Danie można dodatkowo posypać tartym serem lub podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki

2 porcje
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki surowej kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 250 ml bulionu lub rosołu
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy

Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem na oliwie lub oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Dodać surową kaszę pęczak, tymianek i curry w proszku. Mieszając chwilę razem podsmażać, w międzyczasie dodać połowę obranego i startego imbiru oraz posiekaną papryczkę bez pestek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać białe wino i gotować przez 1 minutę. Wlać gorący bulion i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
  • Dodać obraną i starta marchewkę, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 – 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz resztę imbiru i mieszając gotować już bez przykrycia przez kolejne 2 – 3 minuty, często mieszając.
  • Dodać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
  • Kaszotto chakalaka Kaszotto chakalaka
About the Author

Leave a Reply

*