default-logo

Kasza jaglana z cukinią

Kasza jaglana z cukinią Proste i zdrowe wegańskie danie z kaszy jaglanej oraz sezonowych warzyw: cukinii, pomidorów i cebuli. Można do niego wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną (nawet taką, która w lodówce została nam z poprzedniego dnia). Po podsmażeniu cukinii dodaję czosnek, następnie przyprawy i ugotowaną kaszę. Wszystko razem podsmażam i podaję z sałatką ze świeżych pomidorów, cebuli i zielonych listków bazylii lub rukoli. Polecam! 😉 0

42 4.05

Kasza jaglana z cukinią

  • Szybki obiad
  • Lunche
  • Kasza jaglana
  • Cukinia
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe

Składniki

2 porcje
  • 1/3 szklanki (80ml) kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • bazylia lub rukola
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • opcjonalnie: kawałek papryczki chili

Przygotowanie

  • Ugotować kaszę jaglaną (zob. wskazówki poniżej). Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię, od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażyć mieszając. Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekaną cebulą, posiekaną papryczką oraz bazylią lub rukolą. Skropić pozostałą oliwą.

Wskazówki

Jak ugotować kaszę jaglaną:  porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut).

  • Kasza jaglana z cukinią Kasza jaglana z cukinią
About the Author

Leave a Reply

*