default-logo

Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili

Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili Pomysł na pyszny, wegański posiłek. Do szybkiego przygotowania na jednej patelni – wszystkie składniki po kolei podsmażamy. Batatów nie trzeba wcześniej gotować ani piec, wystarczy pokroić je w drobną kostkę. Nie żałujmy chili, jest tutaj potrzebna do skompensowania słodyczy batatów 😉 Polecam! 0

63 4.41

Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili

  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Lunch do pracy
  • Kasza gryczana
  • Bataty
  • Por
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Bezglutenowe

Składniki

2 porcje
  • 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
  • oliwa lub olej kokosowy
  • 350 g batatów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 por
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić.
  • Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać obranego i pokrojonego w małą kosteczkę batata i smażyć go przez ok. 5 minut aż zmięknie, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony na plasterki czosnek oraz tymianek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Przesunąć zawartość patelni na bok i w wolne miejsce dodać łyżkę oliwy i drobno pokrojonego pora. Smażyć pod przykryciem przez ok. 5 minut, od czasu do czasu zamieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojoną papryczkę chili i ugotowaną kaszę, wymieszać i wszystko razem podgrzać. Posypać szczypiorkiem i podawać.
  • Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili
  • Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili Kasza gryczana smażona z batatami, porem i chili
About the Author

Leave a Reply

*