default-logo

Kanapka ze stekiem i majonezem truflowym

Kanapka ze stekiem i majonezem truflowym Podstawą dobrej kanapki zawsze będzie dobre pieczywo, a także – jak we wszystkim co gotujemy – dobrej jakości, dobrze przygotowane składniki. Domowy chleb (jeśli jeszcze go nie piekliście przeczytajcie komentarze tych, którzy już nie jedzą innego 😉 plus dodatki, w tym przypadku perfekcyjnie przyrządzony stek, sałata, majonez truflowy oraz sos musztardowy dla lekkiego zaostrzenia smaku. Majonez truflowy jest bardzo prosty do przygotowania – wystarczy wymieszać majonez z niewielką ilością oliwy truflowej. Mąż stwierdził, że to najlepsza kanapka jaką jadł w życiu 😉 Połączenie charakterystycznego aromatu trufli z delikatnym stekiem to prawdziwa dekadencja i piorunujący efekt smakowy 🙂 0

3 4.67

Kanapka ze stekiem i majonezem truflowym

  • Kanapki
  • Kolacje
  • Wołowina
  • Steki
trufle

Składniki

2 kanapki
  • 4 kromki chleba np. z grubą i chrupiącą skórką na Guinnessie, razowego lub zwykłego bez dodatków
  • 150 – 200 g smażonej i pieczonej polędwicy wołowej (np. jak w tym przepisie)
  • 4 liście sałaty
Majonez truflowy:
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 1 – 2 łyżeczki oliwy truflowej
Sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (do smaku)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub majonezu

Przygotowanie

  • Polędwicę podsmażyć z dwóch stron i dopiec w piekarniku (np. jak w tym przepisie). Wszystkie składniki majonezu truflowego i sosu musztardowego wymieszać w oddzielnych miseczkach, dodając sól morską i świeżo zmielony pieprz.
  • Dwie kromki chleba posmarować majonezem truflowym a dwie sosem musztardowym. Na kromkach z majonezem położyć sałatę i plasterki polędwicy, przykryć chlebem posmarowanym sosem musztardowym. Przekroić na pół i podawać. Smacznego!
  • Kanapki z polędwicą, majonezem truflowym i sałatą
About the Author

Leave a Reply

*