default-logo

Kanapka z serkiem kozim, oliwkami i bazylią

Kanapka z serkiem kozim, oliwkami i bazylią Klasyczne połączenie kremowego serka koziego z czarnymi oliwkami. Ze świeżą bazylią. Koniecznie na chrupiącym, opiekanym czy grillowanym chlebie wiejskim lub też pieczywie typu ciabatta. Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek. A z serka, posiekanych oliwek i bazylii robimy pastę lub też układamy oddzielnie na chlebie. 0

3 5

Kanapka z serkiem kozim, oliwkami i bazylią

  • Kanapki
ser kozi
czarne oliwki

Opiekany lub grillowany chrupiący chleb wiejski lub ciabatta, skropiony oliwą z oliwek, posmarowany kremowym serkiem kozim. Z czarnymi oliwkami i bazylią.

Składniki

1 porcja
  • 2 duże kromki chleba wiejskiego lub ciabatty
  • oliwa extra virgin lub masło
  • 1/2 opakowania kremowego serka koziego, twarożku
  • 10 czarnych oliwek
  • garść liści bazylii (u mnie bazylia grecka)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Chleb opiec w tosterze, grillować pod rozgrzanym grillem w piekarniku lub na patelni grillowej. Chleb skropić oliwą lub posmarować masłem, następnie rozsmarować serek kozi. Ułożyć pokrojone na plasterki oliwki i bazylię. Posypać solą i pieprzm.

Wskazówki

Z serka, posiekanych bardzo drobno oliwek i posiekanych liści bazylii można przygotować też pastę i rozsmarować ją na chrupiącym pieczywie z oliwą.

  • Kanapka z serkiem kozim, czarnymi oliwkami i bazylią
About the Author

Leave a Reply

*