default-logo

Kanapka z kurczakiem i awokado

Kanapka z kurczakiem i awokado Kanapka na śniadanie, kolację lub lunch. Jej sukces to udane połączenie składników, smaczny brązowy chleb tostowy oraz miękkie, soczyste mięso z kurczaka. Dziś zdradzam swój przepis na marynatę do filetów z kurczaka, oraz sposób ich szybkiego gotowania. Marynatę do filetów można wykorzystać również w każdym innym przypadku, gdy przygotowujemy danie z kurczaka. 0

5 3.8

Kanapka z kurczakiem i awokado

  • Filety drobiowe
  • Lunch do pracy
  • Kanapki
  • Kurczak
  • Szpinak
  • Awokado

Składniki

1 kanapka
  • 2 kromki miękkiego chleba tostowego (razowego)
  • 1/2 awokado
  • około 2 łyżek majonezu (25 g)
  • 1/2 ugotowanej piersi z kurczaka (około 50 g)
  • sól i pieprz
  • garść zieleniny (np. szpinak sałatkowy, rukola, bazylia)
Marynata (na 2 piersi kurczaka)
  • 2 łyżki białego wina
  • 3 rozgniecione jagody jałowca (można pominąć)
  • 2 łodyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (można zastąpić białym octem winnym)
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Kurczak: wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej piersi kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę po kurczaku i odstawić całość do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Kurczaka wyjąć z marynaty i przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować pod przykryciem przez 10 minut na umiarkowanym ogniu. Odstawić z gazu i pozostawić kurczaka w bulionie do wystudzenia.
  • Kanapka: pokrojone awokado wymieszać delikatnie z majonezem i ułożyć na jednej kromce chleba. Przykryć pokrojoną piersią kurczaka oraz zieleniną. Doprawić solą, pieprzem i przykryć drugą kromką pieczywa.

Wskazówki

Sekret na idealnie miękkie, soczyste filety z kurczaka tkwi w marynacie oraz odpowiednim, nie za długim czasie gotowania (10 minut). Marynatę można również wykrzystać do udek – gotuję je dłużej niż filety, około 35 minut.

Zamarynowane filety, zamiast gotować, można również usmażyć jak tradycyjne kotlety w panierce, udka natomiast upiec w piekarniku. Z tak przygotowanego mięsa można zrobić sałatkę, dodać do makaronu, kaszy lub do farszu w naleśnikach czy wrapach z tortilli.

  • Kanapka z kurczakiem i awokado
  • Kanapka z kurczakiem i awokado
About the Author

Leave a Reply

*