default-logo

Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią

Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią To aktualnie moje ulubione kanapki 🙂 Z lekkiej ciabatty zrumienionej w tosterze, posmarowanej miękkim, rozgniecionym widelcem awokado oraz z grubym plasterkiem soczystego pomidora malinowego. Opcjonalnie możemy dodać pokrojoną cebulkę, szczypiorek, bazylię. Jeśli pieczywo jest chrupiące, możemy posmarować je przepołowionym ząbkiem czosnku. Jeśli kupicie twarde awokado, zawińcie je w papier lub folię aluminiową i zostawcie na blacie w kuchni, po 2 – 3 dniach będzie już idealne. Polecam! 0

21 4.67

Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią

  • Kanapki
  • Pomidory
  • Awokado
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
bazylia
dymka

Składniki

  • 1 ciabatta
  • świeży pomidor
  • 1 awokado
  • cebulka lub dymka lub szczypiorek
  • bazylia
  • świeżo zmielone sól i pieprz, oliwa extra vergine, sok z limonki
Opcjonalnie:
  • ząbek czosnku
  • trochę sera np. koziego, mozzarelli, twarożku

Przygotowanie

  • Ciabattę pokroić i lekko opiec w tosterze, kromki natrzeć przepołowionym czosnkiem.
  • Awokado umyć, obrać, pokroić na kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki oraz oliwą extra vergine (po około 1 łyżeczce). Rozgnieść nieco widelcem, niekoniecznie dokładnie.
  • Awokado rozsmarować na grzankach. Położyć plasterki pomidora, pokrojoną cebulkę i porwaną bazylię.
  • Doprawić solą, pieprzem, można też skropić oliwą. Opcjonalnie do kanapek można dodać świeżą mozzarellę w kulce.
  • Kanapka awokado pomidor
About the Author

Leave a Reply

*