default-logo

Kanapka BLT z mozzarellą

Kanapka BLT z mozzarellą Słynna kanapka BLT (Bacon, Lettuce, and Tomato) w nieco innej wersji, bo z dodatkiem mozzarelli. Zamiast sałaty jest rukola oraz podsmażony i wytopiony boczek zamiast bekonu. Wszystko zamknięte pomiędzy dwiema kromkami opieczonego pieczywa, posmarowanego masłem lub mieszanką majonezu i ketchupu (w oryginalnej wersji używa się tylko majonezu). 0

5 4.6

Kanapka BLT z mozzarellą

  • Kanapki
mozzarella
boczek

Składniki

1 porcja
  • 2 kromki pieczywa tostowego, zrumienionego w tosterze
  • 2 plasterki mozzarelli (białej w kulce)
  • 2 plasterki cieniutko pokrojonego boczku
  • 2 plasterki pomidora
  • kilka listków rukoli lub młodych liści sałaty
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • majonez, ketchup, masło

Przygotowanie

  • Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący. Kromki pieczywa posmarować masłem lub mieszanką majonezu i ketchupu.
  • Na jednej kromce ułożyć plasterki sera, przykryć pomidorem, doprawić go solą i pieprzem, położyć boczek i rukolę.
  • Położyć drugą kromkę pieczywa, lekko docisnąć i przekroić na pół. Podawać z resztą majonezu/ketchupu.

 

  • Kanapka BLT z mozzarellą
About the Author

Leave a Reply

*