default-logo

Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach

Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach Takie przepisy lubimy! Proste, zdrowe, pożywne 🙂 Marchewkę ścieramy na tarce, doprawiamy i podpiekamy we wgłębieniach formy do muffinów. Potem dodajemy kilka kawałków liści jarmużu i wbijamy jajko. Pieczemy jeszcze przez 15 minut aby białko się ścięło a żółtko pozostało miękkie. Posypujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą. Pycha! 0

29 4.31

Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach

Z jarmużem lub szpinakiem

  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Lunche
  • Jajka
  • Jarmuż
  • Marchewka
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Wielkanoc

Składniki

6 sztuk
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oliwy extra + do posmarowania formy
  • garść jarmużu lub szpinaku
  • sól, pieprz oraz do doprawienia marchewki 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub płatki chili i kurkuma
  • opcjonalnie: rzeżucha lub szczypiorek do posypania

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 6 wgłębień w formie na muffiny wysmarować oliwą. 
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć lub posiekać na desce w drobną kosteczkę.
  • Do marchewki i cebuli dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz oraz curry lub kurkumę i chili. Wymieszać i wyłożyć do 6 wgłębień w formie na muffiny, tworząc nieduży dołek pośrodku.
  • Formę  wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Nałożyć porwane liście jarmużu (ok. 3 – 4 kawałeczki) oraz wbić na wierzch jajka. Doprawić je solą i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.
  • Obkroić nożem koszyczki przy brzegu foremek i podważając np. silikonową łopatką wyłożyć na talerze. Można posypać opcjonalnie rzeżuchą lub szczypiorkiem.
  • Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach Jajka zapiekane w marchewkowych koszyczkach
About the Author

Leave a Reply

*