default-logo

Hiszpański kociołek

Hiszpański kociołek Szybkie danie na szybki do zrobienia obiad czy kolację na ciepło. Podsmażona hiszpańska kiełbasa chorizo (może być pikantna lub łagodna), ciecierzyca oraz warzywa: cukinia i papryka. Wszystko podgotowane w sosie pomidorowym i podawane z pieczywem. Pyszne i proste! 0

83 4.73

Hiszpański kociołek

Danie w stylu leczo z chorizo, ciecierzycą i cukinią

  • Szybki obiad
  • Jednogarnkowe
  • Lunche
  • Kolacje na ciepło
  • Ciecierzyca
  • Cukinia
  • Papryka
chorizo

Składniki

2 porcje
  • 200 g kiełbasy chorizo* (np. pikantnej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 ml przecieru pomidorowego, passaty

Przygotowanie

  • Kiełbaskę chorizo obrać z cienkiej skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do szerokiego rondla i na małym ogniu podsmażać przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać oliwę, obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut, aż kiełbasa się wytopi a cebula zeszkli.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.
  • Zwiększyć ogień, wlać bulion i po zagotowaniu gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodać ciecierzycę (całą zawartość puszki) oraz oregano.
  • Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Propozycja podania

pieczywo

Wskazówki

* suszona wieprzowa hiszpańska kiełbasa, łagodna lub z dodatkiem ostrej papryki

  • Hiszpański kociołek Hiszpański kociołek
About the Author

Leave a Reply

*