Grzyby Marynowane w Zalewie Octowej


Czy są z nami miłośnicy leśnych wypraw i grzybobrania? My bardzo lubimy rodzinne wypady do lasu na grzyby. Radość podczas znalezienia grzybów, szczególnie tych dużych, jest nie do opisania.

Po zebraniu grzybów trzeba oczywiście je w jakiś sposób przerobić: oczyścić, zasuszyć, zamarynować. Część grzybów oczywiście suszymy do wigilijnej zupy grzybowej, a inne marynujemy.

W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy przepis na pyszne grzyby marynowane w zalewie octowej.


Do marynowania możemy wykorzystać różnego rodzaju grzyby, mogą to być borowiki, kurki, maślaki, rydze, opieńki czy podgrzybki.

PRZEPIS NA GRZYBY MARYNOWANE

Składniki:

  • 2 kg grzybów
  • 1000 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

  • Zebrane grzyby dokładnie oczyścić i wypłukać. Te większe okazy pokroić na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić na ćwiarteczki, a następnie w krążki.
  • Przygotować zalewę: Wodę z octem, z przyprawami (sól, cukier, ziele angielskie, gorczyca, pieprz i liście laurowe) zagotowujemy.
  • Zagotować wodę, wrzucić do niej grzyby i cebulę – gotować przez 5 minut.




  • Odcedzić i włożyć do wcześniej wyparzonych słoików (3/4 objętości)
  • Grzyby w słoikach zalać przygotowaną zalewą octową, następnie mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  • Po ostygnięciu odstawić do spiżarki.
Grzyby Marynowane w Zalewie Octowej
Grzyby Marynowane w Zalewie Octowej




Grzyby Marynowane w Zalewie Octowej