default-logo

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem Propozycja na weekendowe śniadanie (lub tzw. „brunch”) a także pomysł na szybki i zdrowy posiłek w ciągu zabieganego tygodnia 🙂 Minimalny nakład pracy a naprawdę wyśmienity efekt. Frittata tak przygotowana jest jednym z najlepszych sposobów na udany omlet. Ma zwartą a przy tym bardzo delikatną masę, soczyste składniki i pyszny, lekko ciągnący ser. Przypomina nieco quiche lecz jest dużo prostsza i szybsza do przygotowania, no i nie wymaga robienia spodu. Same zalety, polecam! 0

23 4.22

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem

  • Omlety
  • Frittata
  • Śniadania bez chleba
  • Lunche
  • Jajka
  • Pomidory
  • Szpinak
  • Wegetariańskie
mozzarella
ser kozi

Składniki

2 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • duża garść szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 pomidor
  • 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą i połową ilości oregano.
  • W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą.
  • Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak „zwiędnie” i zmniejszy objętość.
  • Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Jeśli rączka patelni nie jest przystosowana do wysokich temperatur, można zawinąć ją kilkakrotnie założoną folią aluminiową.
  • Frittata ze szpinakiem
  • Frittata ze szpinakiem
  • Frittata ze szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*