default-logo

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i chorizo

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i chorizo Omlet włoski w wersji wytrawnej, z ziemniakami, szpinakiem i chorizo, z dodatkiem papryki, sera i czerwonej cebuli. Frittata to szybki obiad z jednej patelni i dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Przygotowanie jest proste i zawsze takie same niezależnie od rodzaju użytych składników: na patelni dusimy cebulkę i paprykę, podsmażamy ziemniaki i kiełbaskę (lub salami). Mieszamy ze szpinakiem i wszystko zalewamy roztrzepanymi jajkami. Smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty pod koniec dodając ser. Frittatę można zrobić w wersji łagodnej, ale polecam spróbować jej na ostro z papryczką chili i pikantną chorizo. Zamiast ziemniaków możemy użyć też ugotowanego makaronu. 0

21 4.52

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i chorizo

z papryką i serem

  • Szybki obiad
  • Omlety
  • Frittata
  • Lunche
  • Jajka
  • Papryka
  • Szpinak
  • Ziemniaki

Składniki

2 – 4 porcje
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 papryki
  • kawałek papryczki chili (lub szczypta ostrej papryki)
  • 70 g kiełbaski chorizo lub salami
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • garść szpinaku
  • 5 – 6 jajek
  • kilka plasterków roladki koziej lub sera brie
  • 1/3 szklanki tartego sera np. parmezanu, cheddara, manchego

Przygotowanie

  • Na średniej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić ją przez około 3 – 4 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, posolić i smażyć dalej na umiarkowanym ogniu przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy papryka zmięknie dodać chorizo pokrojone w plasterki i chwilę razem podsmażyć aż kiełbaska zacznie się rumienić (w lżejszej wersji potrawy kiełbaskę można podsmażyć oddzielnie, aby nie dodawać do potrawy wytopionego z niej tłuszczu. Zamiast tego frittatę można skropić np. oliwą extra vergine).
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kosteczkę i smażyć jeszcze przez około 1 – 2 minuty. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać. Wlać roztrzepane w misce jajka doprawione solą i pieprzem.
  • Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnim lub małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie przesuwać kawałki ziemniaków i papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.
  • Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę obydwoma rodzajami sera. Gdy ser się roztopi można frittatę odstawić z ognia. Podawać prosto z patelni. Z czasem frittata będzie stawała się coraz bardziej zwięzła, masa jajeczna będzie się jeszcze ścinać po zestawieniu z ognia – nie zwlekajmy więc z odstawieniem frittaty z ognia.
  • Frittata z ziemniakami i szpinakiem
  • Frittata z ziemniakami i szpinakiem
  • Frittata z ziemniakami i szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*