chipsy z tortilli

Domowe chipsy z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnych chipsów. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak zachwyci każdego kto lubi pochrupać. Chipsy z tortilli są pikantne i super chrupiące – jeśli raz spróbujesz, nie oderwiesz się od nich!


Chipsy z tortilli doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska imprezowa, jak i do filmu. Są o wiele zdrowsze od chipsów sklepowych, a dodatkowo smakują o wiele lepiej. Do chipsów z tortilli możecie również użyć innych ulubionych przypraw, bądź dodać jedynie pieprz i sól. Całkowity czas przygotowania chipsów z tortilli nie powinien przekroczyć 15 minut. Jest to więc idealna przekąska na już.

PRZEPIS NA CHIPSY Z TORTILLI

Składniki

  • 1 placek tortilli pszennej
  • ok. 2-3 łyżki oleju
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany


Wykonanie

  • W misce połączyć olej z przyprawami – papryką słodką, ostrą, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Tortille pokroić w trójkąty za pomocą radełka do pizzy lub noża.
  • Każdy wycięty trójkąt posmarować z obu stron przy pomocy pędzelka przygotowaną mieszanką.
  • Posmarowane przyprawami trójkąty ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce tak, aby na siebie nie nachodziły.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 8-10 minut.

Chipsy z tortilli podawać same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem.

domowe chipsy