default-logo

Dal z soczewicy

Dal z soczewicy Zdrowe i pożywne danie, które zjedzone w porze lunchu zapewni Ci sytość na długi dzień. Danie bez mięsa, ale z porcją potrzebnego białka. Wiem, że wielu z Was nie trzeba namawiać na takie potrawy, ale są pewnie też tacy, którzy myślą, że po takich warzywach będą ciągle nienajedzeni. Nic bardziej mylnego! Spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂 Kolorowe i aromatyczne danie w środku zimy? Oczywiście, że tak! 0

52 4.56

Dal z soczewicy

  • Z jednej patelni
  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia indyjska
  • Dal
  • Lunche
  • Kolacje
  • Kolacje na ciepło
  • Bataty
  • Papryka
  • Soczewica
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
mleko kokosowe
kurkuma
imbir
kolendra
przyprawa curry
garam masala

Dal (dhal) w kuchni indyjskiej oznacza potrawy przyrządzane z roślin strączkowych. Konsystencją dal przypomina bardzo gęstą, zawiesistą zupę, a podaje się go z ryżem lub/i chlebkami naan. To pyszny, wartościowy i zdrowy posiłek, idealny dla wegan / wegetarian lub osób ograniczających spożycie mięsa. 

Składniki

4 porcje
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały batat (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki przyprawy curry (lub garam masala) i szczypta chili do smaku
  • 300 g (1 i 1/2 szklanki) czerwonej soczewicy
  • 750 ml bulionu jarzynowego lub osolonej wody
  • 125 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18% do zup i sosów)
  • do podania: 200 g ryżu, świeża kolendra

Przygotowanie

  • Przygotować warzywa: czerwoną cebulę, batata i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i imbir zetrzeć na małej tarce.
  • Na dużej patelni (28 cm) rozgrzać olej i chwilę podsmażyć cebulę, następnie dodać batata oraz paprykę i podsmażyć mieszając ok. 5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. 
  • Soczewicę przepłukać na sitku i dodać na patelnię, wymieszać. Wlać bulion lub wodę, zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z ryżem posypując świeżą kolendrą.
  • Dal z soczewicy Dal z soczewicy
  • Dal z soczewicy Dal z soczewicy
About the Author

Leave a Reply

*