default-logo

Dal z soczewicy z dynią i szpinakiem

Dal z soczewicy z dynią i szpinakiem Kolejne (po ostatnim pilafie z soczewicą i kalafiorem) danie wegetariańskie z wykorzystaniem soczewicy. Soczewicę zawsze mam pod ręką w spiżarce, jest niezastąpiona o tej porze roku. Dal robię gdy mam ochotę na lekki posiłek z dostępnych o tej porze roku warzyw. Najpierw soczewicę trzeba dokładnie wypłukać a następnie gotować przez 15 minut. Może być woda, bulion, ja uwielbiam gotować ją w mleku kokosowym z dodatkiem kurkumy i kolendry. Dynię podsmażam oddzielnie z imbirem, czosnkiem i cebulką, następnie łączę obydwie części dania i razem gotuję do miękkości. Na koniec mieszam ze szpinakiem. Potrawa jest ciągle niezła nawet po odgrzaniu następnego dnia. Dla wszystkich, którzy nie próbowali, polecam przy okazji mój wegetariański bigos z soczewicą. 0

19 4.79

Dal z soczewicy z dynią i szpinakiem

  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia indyjska
  • Dal
  • Lunche
  • Lekkie kolacje
  • Bataty
  • Dynia
  • Soczewica
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
mleko kokosowe
kurkuma
imbir
kolendra

Składniki

2-4 porcje
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 g dyni lub batatów, obranych i pokrojonej w kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 400 g wody lub bulionu jarzynowego lub wegańskiego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chili lub 1/3 zmielonej chili lub ilość do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

Dodatkowo: szpinak młody sałatkowy, opłukany

Przygotowanie

  • Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą z kranu, wypłukać i wylać mętną wodę. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie. Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową buliony lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować. Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywą, odstawić z ognia.
  • Na patelni rozgrzać olej, włożyć dynię i smażyć od czasu do czasu na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Doprawić solą.
  • Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować. Przełożyć do garnka z soczewicą i zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
  • Dodać szpinak (można dużo) i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę aby grubszy i większy szpinak zmiękł. Można też włożyć świeży szpinak na talerz i zalać gorącą potrawą, ale pierwsza opcja wydaje się lepsza.

Wskazówki

  • Dynię można zastąpić batatami – słodkimi ziemniakami.
  • Jeśli szpinak jest drobny i delikatny, wystarczy wmieszać go w gorącą potrawę. Jeśli listki są twarsze i większe, można je posiekać, dodać na koniec gotowania potrawy i chwilę podgrzewać aby odpowiednio zmiękł.
  • Dal z soczewicy z dynią i szpinakiem
About the Author

Leave a Reply

*