default-logo

Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy Ciecierzyca to roślina strączkowa, po którą powinniśmy często sięgać komponując nasze posiłki. Jest źródłem cennego roślinnego białka i mikroelementów, pomaga m.in. obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dostarcza potasu i żelaza. Chętnie wykorzystywana jako podstawowy składnik popularnego i lubianego hummusu; tym razem jako baza do przygotowania pysznego, rozgrzewającego curry. Zapraszam na wegańskie curry z ciecierzycy w stylu indyjskim, z mnóstwem aromatycznych, zdrowych przypraw (kurkuma!), podawane z równie zdrowym ryżem pełnoziarnistym, gotowanym z kurkumą, cynamonem i kardamonem. 0

115 4.6

Curry z ciecierzycy

  • Curry
  • Kuchnia indyjska
  • Lunche
  • Kolacje na ciepło
  • Ciecierzyca
  • Przepisy fit
  • Wegańskie

Do potrawy można też użyć 2 puszki ugotowanej ciecierzycy, wykorzystujemy zarówno samą ciecierzycę jak i zalewę. Poza sezonem na świeże pomidory można użyć pomidorów z puszki (1 puszka) – w takim przypadku nie dodajemy już przecieru.

Składniki

4 porcje
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżki startego czosnku
  • przyprawy: 2 nasiona kardamonu, po łyżeczce mielonego kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
  • 150 ml mleka kokosowego + do podania
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej należy namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie: należy ją najpierw opłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie włożyć do garnka, wlać 3 szklanki zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia. Nie wylewać wody z moczenia ciecierzycy. Całość zagotować z dodatkiem szczypty soli. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez 1 i 1/2 godziny. Zalewy nie wylewać.
  • W szerokim garnku na 1 łyżce oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Doprawić ją solą, dodać drobno starte imbir oraz czosnek i mieszając smażyć ok. 2 minuty aż zaczną się lekko rumienić.
  • Dodać przyprawy: wyłuskane ziarenka z łusek kardamonu, mielony kumin, kurkumę, cynamon, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i chwilkę razem podsmażyć. Skrapiać wodą z ciecierzycy gdyby składniki chciały przywierać do dna garnka, smażyć wszystko jeszcze przez minutę.
  • Pomidory obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, pół szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
  • Mleko kokosowe rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodać kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Podawać z ryżem, kleksem mleka kokosowego i świeżą kolendrą. Można ugotować wcześniej przechowywać w słoiku w lodówce przez ok. 2 – 3 dni.

Propozycja podania

Brązowy ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem 1 nasiona kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/3 łyżeczki cynamonu.

  • Curry z ciecierzycy Curry z ciecierzycy
About the Author

Leave a Reply

*