default-logo

Curry z bakłażanem, pomidorem i bazylią

Curry z bakłażanem, pomidorem i bazylią Póki trwa sezon na świeże bakłażany, próbuję przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiejsze curry przygotowałam w taki sposób aby było jak najbardziej świeże i lekkie – czyli bardziej na sposób tajski niż indyjski. Krótki czas przygotowania, kremowy, delikatnie pikantny sos, świeże pomidory, ryż, to wszystko czyni je naprawdę przyjemne dla podniebienia 🙂 Myślę, że Ci, którzy polubili moje curry z kalafiora i pomidorów, nie będą zawiedzeniu również tą potrawą. 0

35 4.71

Curry z bakłażanem, pomidorem i bazylią

  • Curry
  • Kuchnia tajska
  • Lunche
  • Kolacje na ciepło
  • Bakłażan
  • Pomidory
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
mleko kokosowe

Składniki

2 porcje
  • 1 mały bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 1 duży pomidor (np. malinowy)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego**
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • kilkanaście listków bazylii
  • 100 g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego

Przygotowanie

  • Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm paski. Jeśli mamy dużego bakłażana możemy usunąć te partie, które są w samym środku – miękkie, gąbczaste i z nasionami. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 – 20 minut. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
  • Nastawić do ugotowania ryż. Jeśli robimy własną pastę curry zmiksować w rozdrabniaczu wszystkie składniki (poniżej we wskazówkach).
  • Pomidora sparzyć wrzątkiem (np. włożyć go na 10 sekund do gotującego się ryżu). Obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
  • W garnku lub na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć pastę curry i podsmażać przez około minutę, aż uwolni swój aromat.
  • Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażyć kolejne 3 minuty podlewając po łyżce mlekiem kokosowym aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
  • Dodać pokrojonego pomidora i gotować przez minutę. Wlać mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.

Wskazówki

* lub własna prosta pasta curry z następujących składników: pół papryczki chili bez pestek + 1 ząbek czosnku + 1 łyżka posiekanej cebuli + 2 łyżeczki startego imbiru

** można zrobić wersję bardziej „fit” tej potrawy, wówczas dodajemy 250 ml mleka kokosowego i dodatkowo 50 ml bulionu

  • Curry z bakłażanem Curry z bakłażanem
  • Curry z bakłażanem Curry z bakłażanem
About the Author

Leave a Reply

*