default-logo

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorami. Pomysł na kolację i sposób na zdrowe „grzanki” 🙂 Jeśli chcemy, przepis możemy wzbogacić także o inne składniki – przykładowo wykorzystać mielone mięso (zapiekamy je od samego początku), zielone pesto (na koniec) lub kaszę jaglaną czy makaron (to i to wcześniej ugotowane, dodane razem z serem i pomidorami). 0

166 4.65

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Zapiekana cukinia Caprese

  • Hity Kwestii Smaku
  • Zapiekanki
  • Lunche
  • Lekkie kolacje
  • Cukinia
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
mozzarella
bazylia

Składniki

2 porcje
  • 2 małe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
  • świeża bazylia

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
  • Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.
  • Zapiekana cukinia Caprese Zapiekana cukinia Caprese
About the Author

Leave a Reply

*