default-logo

Cukinia zapiekana z fetą i pomidorami

Cukinia zapiekana z fetą i pomidorami Szybki sposób na zapiekaną cukinię, faszerowaną fetą i pomidorami. Całość uzupełniona jajkiem, które jest tutaj spoiwem, daje smak, więcej wartości potrawie i trochę koloru 🙂 Do cukinii można podać grzanki z ciabatty lub bagietki. Cukinia może być samodzielnym (wegetariańskim i bezglutenowym) posiłkiem lub też częścią jakiegoś większego zestawu. 0

46 4.63

Cukinia zapiekana z fetą i pomidorami

  • Lunche
  • Lekkie kolacje
  • Cukinia
  • Pomidory
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Przyjęcia i imprezy
ser feta

Składniki

2 porcje
  • 2 małe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
opcjonalnie​
  • płatki chili lub posiekana papryczka
  • listki rukoli lub bazylii do dekoracji

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć i usunąć nasiona.
  • Cukinię (rozcięte miejsca) doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem i skropić oliwą.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Miąższ przełożyć do miski odrzucając sok i pestki pomidora.
  • Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę, suszone oregano, sól, pieprz oraz chwilę roztrzepane widelcem jajka. Wymieszać i wyłożyć na cukinię.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 – 25 minut. Posypać płatkami chili lub drobno posiekaną papryczką. Udekorować listkami rukoli lub bazylii.
  • Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem
About the Author

Leave a Reply

*