default-logo

Croque madame

Croque madame Przepis stary jak świat! Ale na tyle smaczny, że od czasu do czasu warto sobie o nim przypomnieć. Croque madame to francuski sposób na sycące śniadanie (lub lunch), idealne np. po imprezie 😉 Dwa tosty przełożone tartym serem i szynką, maczane w roztrzepanym jajku z mlekiem i podsmażana na patelni. Z zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka pieczywa, ser w środku się roztapia i wypływa, a całość uzupełnia położone na wierzchu (usmażone oddzielnie) jajko sadzone. 0

52 4.79

Croque madame

Tosty francuskie z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym

  • Kuchnia francuska
  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Lunche
  • Jajka

Składniki

2 porcje / 2 sztuki
  • 4 tosty
  • 60 g tartego sera żółtego
  • 2 plasterki szynki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • (klarowane) masło do smażenia

Przygotowanie

  • Rozłożyć tosty na desce, na każdym ułożyć tarty ser. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Podtrzymując szynkę palcami odwrócić tosty z szynką i ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć.
  • W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Maczać w tym tosty i kłaść na patelnię z podgrzanym masłem (najlepiej klarowanym).
  • Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć 2 jajka sadzone. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem sadzonym.
  • Croque madame Croque madame
About the Author

Leave a Reply

*