default-logo

Ciabatta Caprese

Ciabatta Caprese Sezon na pomidory w pełni, warto więc cieszyć się nimi i najeść do syta! Dzisiaj klasyka – ciabatta z roztopioną mozzarellą, pomidorem, bazylią i domowym zielonym pesto z pestek dyni. Opiekana w zgrzewarce, chrupiąca i gorąca, idealna na śniadanie. Polecam zajrzeć też do działu z przepisami na pomidory i ugotować zupę krem pomidorową, makaron z sosem pomidorowym i wiele innych ciekawych dań. Jeśli nadal zostaje Wam dużo pomidorów, polecam zrobić domowy sos pomidorowy do pizzy, można go zawekować i po pasteryzacji przechowywać do zimy. 0

14 4.64

Ciabatta Caprese

Z pomidorami, mozzarellą, bazylią i pesto

  • Ciabatta
  • Kanapki
  • Pomidory
pesto

Przygotowywana na ciepło w opiekaczu, z ciągnącym się serem i chrupiącą bułeczką.

Składniki

2 porcje
  • 2 ciabatty*
  • oliwa extra
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • kilka liści bazylii
Pesto
  • bazylia lub rukola, 1 szklanka liści
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 25 g pestek dyni lub orzeszków pinii
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 50 ml oliwy extra
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Pesto: wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciabatty przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce ułożyć na zakładkę plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii. Drugą połówkę posmarować pesto (niewykorzystaną część pesto przechowywać w lodówce).
  • Ciabbaty złożyć i włożyć do opiekacza na około 2 minuty lub do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.

Wskazówki

* przepis na domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2

  • Ciabatta Caprese Ciabatta Caprese
  • Ciabatta Caprese Ciabatta Caprese
About the Author

Leave a Reply

*