cebulaki

Cebulaki to takie pizzerinki tylko z farszem z cebuli. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie, lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. Z łatwością można zabrać je na wynos do pracy czy szkoły. Świetnie smakują również jako dodatek do zup. Przepis na cebulaki jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Jeśli macie ochotę na pysznego domowego cebulaka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!


CEBULAKI PRZEPIS

Składniki (na 6 sztuk)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 3 cebule
  • łyżeczka maku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek


Przygotowanie

  • Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko i dodać masło, cukier, sól, suche drożdże oraz mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez 60 minut do wyrośnięcia.
  • Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawić solą oraz pieprzem i delikatnie podsmażyć, aby cebula zmiękła.
  • Z wyrośniętego ciasta zrobić wałek. Podzielić go na 6 części. Z każdego z nich uformować okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć farsz, a brzegi posmarować żółtkiem.
  • Placki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypać je makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.




cebularze
przepis na cebulaki


Zapraszam do również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować te pyszne bułeczki z cebulą.