Carpaccio z Buraka


Carpaccio z buraka – potrzebujemy tak niewiele składników, by przygotować tę pyszną przystawkę.

Carpaccio to bardzo słynne i dobrze znane na całym świecie danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Tam, carpaccio przygotowuje się z surowej wołowiny. Danie to zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, na przykład z buraka.

Carpaccio z buraka podaję zazwyczaj z dodatkiem rukoli, sera mozzarella i słonecznika. Dodatek to pyszny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Carpaccio z buraka smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Carpaccio z buraka bardzo często serwuję, kiedy odwiedzają mnie znajomi czy rodzina. To bardzo smaczna, elegancka i cudownie wyglądająca przystawka, która posmakuje każdemu.

Jak przygotować carpaccio z buraka? – zobaczcie jakie to proste!

PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA




Składniki

  • 2 buraki czerwone
  • garść rukoli
  • 1 kulka mozarella
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • garść ziaren słonecznika

Wykonanie

  • Buraczki porządnie umyć, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować.
  • Gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości, ok. 60-80 minut. Pamiętajcie jednak, że czas gotowania zależy od wielkości buraków, dlatego warto, co jakiś czas kontrolować ich miękkość.
  • Po ugotowaniu buraczki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przestygnięte buraczki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  • Na talerzu ułożyć rukolę, a na niej plasterki buraków do okoła talerza.
  • Mozarellę również pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
  • Całość posypać ziarnami słonecznika.
  • W szklance wymieszać oliwę z płynnym miodem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Carpaccio z buraka przed podaniem polać powstałym sosem.




Carpaccio z Buraka
Carpaccio z Buraka
Carpaccio z Buraka