default-logo

Burrito z kurczakiem i awokado

Burrito z kurczakiem i awokado Kawałki dobrze doprawionego, soczystego kurczaka oraz dojrzałe awokado, tarty ser i pyszny sos ranczerski (m.in. czosnek, szczypiorek, majonez, śmietana). Wszystko doprawione świeżą kolendrą, a następnie zawinięte w pszenną tortillę i podgrzane na patelni. Po prostu palce lizać. Całość do przygotowania w góra pół godziny. Polecam na lunch i spotkanie ze znajomymi! 0

109 4.88

Burrito z kurczakiem i awokado

  • Filety drobiowe
  • Kuchnia meksykańska
  • Lunche
  • Wrapy
  • Kurczak
  • Awokado
  • Sylwester
kmin rzymski

Pyszne burrito z kawałkami kurczaka w przyprawach meksykańskich, z awokado i sosem ranczerskim.

Składniki

3 sztuki
  • 3 duże tortille pszenne ok. 25 cm śr.
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 awokado
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • limonka
  • 100 g tartej mozzarelli
Przyprawy do kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka płatków chili
Sos ranczerski
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, starty

Przygotowanie

Filet z kurczaka z przyprawami
  • Kurczaka pokroić na 2 cm paski. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw i nasmarować łyżką oleju roślinnego.
  • Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Gdy będzie gorąca włożyć kurczaka, wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć z każdej strony, przez ok. 5 minut.
  • Wyłożyć na tortille (nadzienie burrito układamy na jednej połówce tortilli).
Sos ranczerski
  • Przygotować sos mieszając wszystkie składniki i doprawiając go solą oraz pieprzem.
Formowanie burrito
  • Awokado pokroić na ćwiartki, obrać i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić sokiem z limonki.
  • Dodać do kurczaka razem z listkami kolendry lub natki. Farsz polać sosem ranczerskim (ok. 2 łyżki na tortillę) i posypać porcją tartego sera.
  • Zawinąć tortillę na nadzienie, zagiąć do środka boki i dalej dokończyć zwijanie. 
  • Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) i docisnąć (np. garnkiem). Grillować po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony aż tortilla pokryje się ciemnymi paskami. Przekroić na pół i podawać z resztą sosu.
  • Burrito z kurczakiem i awokado Burrito z kurczakiem i awokado
  • Burrito z kurczakiem i awokado Burrito z kurczakiem i awokado
About the Author

Leave a Reply

*