default-logo

Burrito z chili con carne

Burrito z chili con carne Burrito z tortilli (u mnie z mąki razowej) z nadzieniem mięsno-warzywnym. Tortille zawijam z farszem chili con carne i tartym serem i podgrzewam w zgrzewarce lub opiekaczu, aby farsz był gorący a tortilla stała się idealnie chrupiąca. Burrito podaję z pastą z awokado i kwaśną śmietaną. Zaletą burrito jest to, że farsz i tortille można przygotować wcześniej aby potem szybko podać całość. 0

14 4.07

Burrito z chili con carne

Zgrzewane burrito nadziewane mięsnym farszem z warzywami

  • Kuchnia meksykańska
  • Wrapy
  • Mięso mielone
  • Przyjęcia i imprezy
kolendra

Składniki

4 porcje
  • 4 placki tortilli (gotowe lub domowe pszenne / razowe)
  • chili con carne
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • opcjonalnie: ryż (polecam ryż po meksykańsku) 

 

Przygotowanie

  • Tortille usmażyć według wybranego przepisu (na zdjęciach tortille razowe). Do smażenia wybierajmy jak największą patelnię aby później było łatwiej je zawinąć (można wówczas zwiększyć ilość ciasta na jedną tortillę).
  • Przygotować nadzienie chili con carne i opcjonalnie ryż (polecam ryż po meksykańsku)
  • Tortille zawijać z farszem chili con carne, ryżem i tartym serem, po zwinięciu podgrzać w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku.

Propozycja podania

  • Dip z awokado: rozgniecione kawałki awokado z dodatkiem soli, świeżej kolendry, pikantnej papryczki jalapeno i soku z limonki oraz opcjonalnie śmietany
  • śmietana z dodatkiem odrobiny soku z limonki, pieprzu, wędzonej papryki i soli
  • opcjonalnie do posypania: szczypiorek, dodatkowy tarty ser
  • Burrito z farszem chili con carne
About the Author

Leave a Reply

*