default-logo

Burgery z indyka i kaszy jaglanej

Burgery z indyka i kaszy jaglanej Wiem, że bardzo posmakowała Wam ostatnio prezentowana faszerowana cukinia. Wspólnie z Wami zastanawiałam się jak inaczej wykorzystać ten pyszny i aromatyczny farsz. Dobrym sposobem okazują się kotleciki czyli zdrowe, bezbułkowe burgery z chudego mięsa indyka, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Jako dodatek świetnie sprawdza się tutaj moja ulubiona sałatka z pomidorów i awokado oraz kefir. Jeśli robisz burgery dla siebie lub tylko dla dwóch osób, możesz zrobić od razu z całej porcji a nadmiar zamrozić. Przydadzą się na szybki obiad po pracy. Burgery z indyka z kaszą jaglaną to także pomysł na zdrowy posiłek dla dzieci. Bardzo polecam 🙂 0

60 4.73

Burgery z indyka i kaszy jaglanej

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Lunche
  • Kasza jaglana
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Przepisy fit
  • Fitburgery
  • Dla dzieci

Składniki

8 sztuk
  • 350 g mielonego filetu z indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
Przyprawy
  • po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano, słodkiej papryki w proszku, po szczypcie ostrej papryki i cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Sałatka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor malinowy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z limonki
  • sól i pieprz, kawałeczek świeżej chili

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 x wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.
  • Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze startym czosnkiem), drobno posiekane na desce suszone pomidory, łyżkę oliwy extra vergine lub oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.
  • Masę podzielić masę na 8 części i z każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
  • Rozgrzać patelnię z gładką, nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty.
  • Można przełamać 1 burgera i sprawdzić czy w środku jest wysmażony. Podawać z sałatką z awokado i pomidorów oraz kefirem.
Sałatka
  • Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, przekroić każdą połówkę na 2 części, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miski, skropić sokiem z limonki, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe lub jednego dużego pomidora, szczypiorek, posiekane chili, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Propozycja podania

kefir, maślanka, jogurt naturalny, cząstki limonki do skropienia

  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej
About the Author

Leave a Reply

*