default-logo

Burgery rybne – Fishburgery

Burgery rybne - Fishburgery Fishburgery czyli kotlety rybne panierowane (smażone lub pieczone), podawane w bułce z warzywami i pysznym sosem tatarskim. Sposób na urozmaicenie codziennego menu, który z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i młodzieży 🙂  0

13 4.92

Burgery rybne – Fishburgery

z sosem tatarskim

  • Burgery
  • Lunche
  • Ryby
  • Przepisy fit
  • Fitburgery

Kotlety rybne panierowane (smażone lub pieczone), podawane w bułce z pysznym sosem tatarskim.

Składniki

4 porcje
  • 600 g białych filetów rybnych bez skóry (np. miruna, dorsz, okoń morski, żabnica)
  • mleko, jajko, mąka, sól i pieprz, bułka tarta, masło klarowane lub olej do smażenia
  • 4 bułki hamburgerowe
  • sałata
  • pomidor
  • sos tatarski

Przygotowanie

Kotlety rybne
  • Mrożoną rybę najpierw dokładnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Rybę podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, delikatnie mąką, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem 3 łyżek mleka, na koniec w bułce tartej. Odłożyć.
  • Tak przygotowane filety można usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor, po ok. 3 – 5 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku w następujący sposób: ustawić funkcję grilla w piekarniku lub 230 stopni C, na blaszkę do pieczenia lub do formy żaroodpornej wlać 2 łyżki oliwy, położyć na niej filety, po chwili odwrócić i wstawić do piekarnika na wyższą półkę. Grillować/piec przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Burgery
  • Przygotować sos tatarski. Bułki przekroić i opiec na patelni grillowej lub podgrzać w piekarniku.
  • Obie połówki bułki posmarować sosem tatarskim, na dolnej położyć filet ryby, sałatę i pomidora, następnie przykryć drugą połówką bułki.
  • Fishburger Fishburger
  • Fishburger Fishburger
About the Author

Leave a Reply

*